Passiflora mollissima - Mučenka banánová v Balení 5 semen

Z120

Nový produkt

Passiflora mollissima - Mučenka banánová v Balení 5 semen

Více informací

35 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Passiflora mollissima (Mučenka nejměkčí – banánová) velice odolná a invazivní, původem tropická víceletá stálezelená liána z oblasti And,  pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná, exoticky působící pokojová rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou porostlou lesklými ozubenými trojlaločnatými žilnatými listy. Na konci dlouhých chlupatých stonků se objevují dvakrát do roka krásné nápadné jemně vonné  květy, z nichž se vyvíjejí velice chutné plody podobné banánu, které jsou vhodné jak k přímé konzumaci, tak na výrobu džusů, šťáv, zmrzlin a ovocných pohárů. 

 

Výška rostliny

Rostlina dorůstá ve svojí domovině 15 až 40 m.

 

Květ 

Passiflora mollissima kvete dvakrát do roka pravidelnými jemně vonnými 5 – 10 cm velkými růžovými květy se žlutobílým středem.

 

Plod

Rostlina plodí dvakrát do roka. Plodem jsou jedlé žluté bobule sladkokyselé chuti tvarem připomínající banán dlouhé 4 – 10 cm a široké cca 3 cm s tenkou tuhou slupkou a velmi aromatickou žlutooranžovou rosolovitou dužinou obsahující velké množství malých semen. Jsou známé též pod názvem curuba.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 10 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.

 

Výsev a klíčení

Semena umístěte před výsevem na dobu 14 dní ve vlhkém písku do ledničky. Po uplynutí této doby vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm hluboko.