Rozmarýn Balení 50 semen Zobrazit větší

Rozmarýn Balení 50 semen

Z25

Nový produkt

Rozmarýn Balení 50 semen

Více informací

31 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je vytrvalá stálezelená keřovitá výrazně vonící bylina, která dorůstá do výšky až 2 m. Pochází ze Středomoří. Rostlina má hustý, větvený stonek, který ve spodní části dřevnatí a má šedavou kůru. Listy jsou vstřícné, přisedlé, úzce čárkovité, na okraji podvinuté, tmavě zelené a lesklé, na spodní straně šedě plstnaté. Květy jsou fialové až modré barvy. Rozmarýn kvete v pozdním jaru a raném létě. Má velké využití v kuchyni čerstvý i sušený, také zlepšuje zažívání, protože zvyšuje vyměšování žluči, působí proti nadýmání, má dezinfekční a antiseptické účinky, povzbuzuje oběhový systém.

Sklízíme olistěnou nať v průběhu celého léta, lze sušit ve slabé vrstvě nebo ve svazečcích ve stínu.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme v nádobách, abychom ji na zimu mohli přemístit na bezmrazé světlé místo při teplotě 5 - 15°C. V létě jí prospívá letnění na zahradě na slunném stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné, lehké, písčité a jen velmi mírně vlhké půdě. 

 

Výsev – klíčení semen

Rozmarýn se pěstuje ze semen, která vyséváme od února do března do nádoby s propustným substrátem 0,5 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25°C, Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem června. Rostlinu můžeme množit i stonkovými řízky, jež se zapichují do písčité půdy.