Iris trávovitý - Iris Graminea v Balení 5 semen Zobrazit větší

Iris trávovitý - Iris Graminea v Balení 5 semen

Z78

Nový produkt

Iris trávovitý - Iris Graminea v Balení 5 semen

Více informací

35 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Iris trávovitý nebo též Kosatec trávovitý (Iris Graminea) z čeledi kosatcovitých, pocházející z jižní a střední Evropy, je vytrvalá trsnatá bylina s krátkým oddenkem a úzkými čárkovitými listy, kvetoucí nádhernými, příjemně ovocně vonícími květy, z nichž se později vyvíjí plod, kterým je zde křídlatá tobolka.

Iris trávovitý je květem i listem okrasná rostlina vhodná zvláště k výsadbě do trvalkových záhonů a na skalky. Květy kosatce lze využít i k řezu do malých váz.

Ve volné přírodě rostoucí Iris trávovitý patří u nás ke kriticky ohroženým druhům.

 

Výška rostliny

Bylina dorůstající výšky 20 až 30 cm.

 

Květ

Iris trávovitý kvete od května do července cca 8 cm velkými, příjemně vonícími, modrými až modrofialovými květy s bílými žilkami, tvořenými šesti okvětními lístky, které bývají často skryté mezi listy (květonosná lodyha je kratší).

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště až polostín, dobře propustnou, středně vlhkou, spíše neutrální zahradní půdu s přiměřenou zálivkou. Přirozeně se vyskytuje na křovinatých a travnatých stráních, suchých loukách a pastvinách.

 

Výsev a klíčení

Semena umístěte před výsevem na dobu 14 dní ve vlhkém písku do ledničky. Po uplynutí této doby vyséváme do propustného substrátu cca 2 cm hluboko.