Kunzea baxteri " 50 semen v balení Zobrazit větší

Kunzea baxteri " 50 semen v balení

S500

Nový produkt

   Kunzea baxteri "  50 semen v balení

Více informací

35 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

 

Popis

Kunzea baxteri je nenáročný celoročně zelený a velmi poutavý dekorativní keř pocházející z jihozápadu Austrálie. Je blízce příbuzný u nás známějšímu Štětkovci (Callistemon). Rostlina má podobu rozložitého keře, který obvykle dorůstá výšky 1 – 4 m. Větvičky rostou většinou vzpřímeně, jsou barvy šedohnědé a na nich hustě rostou malé, protáhle oválné, sytě zelené lístky o délce do 2 cm. Nejzajímavější jsou však nápadné květy objevující se na koncích větví, což je vlastně asi 10 cm dlouhé květenství složené z 16 - 30 kvítků skládajících se z hustě natěsnaných karmínových tyčinek se žlutým prašníkem a připomínající svým tvarem štětku na lahev. Zajímavé a netradiční je to, že za květenstvím větvička roste dál. Plodem je tobolka ve tvaru misky nebo urny, která při zrání uvolňuje semena, na rozdíl od mnoha jiných v čeledi myrtovitých.
V našich podmínkách se jedná o velice atraktivní přenosnou rostlinu, ideální pro letnění, která dobře reaguje na řez a zaujme svým dekorativním vzhledem.

 

Výška rostliny

Ve své domovině může vzrůst až do 1 – 4 m.

 

Nároky

Preferuje lehké až středně suché, kamenité půdy, ale dokáže se přizpůsobit téměř každé dobře odvodněné půdě. Umístění by mělo být na slunečném místě. Je tolerantní k suchu. Krátkodobá mrazuvzdornost v suchu do -2 °C, ale je lépe se mrazu vyhnout.

 

Výsev a klíčení

U semen je nutná 4 – 6 týdenní stratifikace při teplotě 2 – 5 °C. Vyséváme na povrch propustného substrátu pod sklo. Substrát udržujte mírně vlhký. Optimální teplota pro klíčení je přibližně 20 - 25 °C a klíčení probíhá po dobu 3 – 6 týdnů.