Fenykl Balení 100 semen Zobrazit větší

Fenykl Balení 100 semen

Z22

Nový produkt

Fenykl Balení 100 semen

Více informací

23 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Fenykl (Foeniculum vulgare Mill) je dvouletá, medonosná bylina, která se pěstuje pro semeno, dorůstá do výšky až 2 m. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Kvete druhým rokem od července do září a květy jsou žluté barvy. Bylina má charakteristickou vůni, lehce štiplavou, nasládlou chuť. Fenykl má velké využití v kuchyni, také zlepšuje trávení, má protikřečové účinky na střeva, působí proti plynatosti a stimuluje laktaci, je vhodný i pro děti, protože je to bylina s velmi šetrným působením. Užívá se i jako lék proti kašli a nachlazení, rozpouští usazený sekret, pomáhá odkašlávání. Byl doporučován i proti červům v uších.

 

 Plod

Plodem fenyklu je zdraví prospěšná dvounažka s protáhlými nažkami až 1 cm dlouhými. Mají zelenavou až světlehnědou barvu. Sklízejí se v srpnu až září na počátku jejich zrání a to sestřižením celého okolíku a dosušují se. Semena po usušení mnutím oddělíme od stonku a uložíme do sáčku nebo uzavíratelné nádoby v suché místnosti.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném a teplejším stanovišti, chráněném před větrem. Fenyklu se dobře daří v lehkých výživných humózních dobře propustných půdách s dostatkem vápníku. Zaléváme jen v suchém období. Dobré je zbavovat půdu plevele a kolem rostliny okopat, čímž půdu provzdušníte. Na zimu rostliny nutno chránit krytem proti mrazu a hlodavcům.

 

Výsev – klíčení semen

Fenykl pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 1 – 2 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25°C, doba klíčení se pohybuje mezi 2 – 3 týdny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 35 – 40 cm. Výsev můžeme v několikrát opakovat.