Meduňka Balení 200 semen Zobrazit větší

Meduňka Balení 200 semen

Z23

Nový produkt

Meduňka Balení 200 semen

Více informací

23 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Meduňka (Melissa officinalis) je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky 30 - 100 cm. Pochází ze Středozemí a Malé Asie. Lodyha je čtyřhranná, žláznatě chlupatá až téměř lysá. Listy jsou sytě zelené řídce chlupaté, pilovitě zubaté s široce vejčitou čepelí. Má bílé květy a kvete od června do srpna. Rostlina krásně voní po citronu. Meduňka se uplatňuje v čajových směsích pro úpravu poruch trávení, u vyčerpanosti spojené s nespavostí, uklidňuje, uvolňuje a snižuje stres. V kuchyni se pro svou citrusovou vůni čerstvá přidává do míchaných nápojů a ovocných salátů.

Sklízíme listy nebo celou nať v červnu a červenci v chladnějším počasí před obdobím květu. Sušíme rychle do 40°C.Skladujeme v suchu a temnu, dobře uzavřenou.

 

Nároky

Rostlinu pěstujeme na slunném, suchém stanovišti chráněném před větrem. Daří se jí v dobře propustné humózní půdě. Na zimu je potřeba k rostlině přihrnou více zeminy, aby nevymrzla.

 

Výsev – klíčení semen

Meduňku pěstujeme ze semen, která vyséváme od března až do dubna do nádoby s propustným substrátem 0,4 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 15 - 20°C, doba klíčení se pohybuje mezi 8 - 15 dny. Po vyklíčení a zesílení rostlinek přesadíme do sadbovačů. Malé sazenice vysazujeme počátkem května do řádků vzdálených 50 cm. Ze vzrostlých bylinek množíme nové jedince dělením.