Kaktus Acanthocalycium thionanthum JB 54 El Obelisco Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Acanthocalycium thionanthum JB 54 El Obelisco Balení obsahuje 20 semen

K12

Nový produkt

Kaktus Acanthocalycium thionanthum JB 54 El Obelisco Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

Popis

Acanthocalycium thionanthum JB 54 El Obelisco je kaktus pocházející z Argentiny, z provincie Salta, z vinařské oblasti Cafayate, v blízkosti skalního útvaru El Obelisco. Má kulovitý, až mírně protáhlý kmen, obvykle nerozvětvený, zelený nebo tmavě modrošedý, ve starší části prachově šedý, dorůstající výšky 12 cm a průměru 6 – 10 cm, s 9 - 15 rovnými žebry. Areoly jsou vzdáleny 1 – 2 cm a na vrcholu hrbolů jsou nejprve pokryty nažloutle hnědou plstí, nesou 5 - 10 okrajových trnů a 1 - 4 centrálních, jež jsou obvykle zbarveny světle hnědě, černě, jak stárnou šedě nebo bělavě žlutě, všechny s délkou 0,5 - 30 mm, ale tento druh je velmi proměnlivý co se týče barvy a délky trnů. Nádherné zvonkovité květy o velikosti cca 5 cm jsou světlé nebo tmavě žluté (ale také bílé, růžové, oranžové nebo červené), mají velmi chlupaté pupeny. Šupiny semeníku a trubky jsou ztvrdlé. U květní trubky porostlé jemnými vlasy a někdy i tenkými štětinkami. Plod oválný až soudkovitý s trnitými šupinami, polosuchý až suchý. Semeno kulaté, pokryté dužinou.

 

Výška rostliny:

Dosahuje výšky 12 cm o průměru 6 – 10 cm.

 

Květ:

Světlý nebo tmavě žlutý (ale také bílý, růžový, oranžovi nebo červený) o velikosti cca 5 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami okolo 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -12°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.