Kaktus Astrophytum myriostigma var. quadricostatum Balení obsahuje 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Astrophytum myriostigma var. quadricostatum Balení obsahuje 20 semen

K16

Nový produkt

Kaktus Astrophytum myriostigma var. quadricostatum Balení obsahuje 20 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Astrophytum myriostigma var. quadricostatum má zahradní původ i když je možné jej nalézt i v přirozeném prostředí. Tento hvězdicovitý, velice dekorativní kaktus se liší od myriostigma tím, že má vždy pouze 4 žebra. V přírodě má rád vápencové podloží, roste spíše v polostínu pod keři, ale nevadí mu i plné slunce. Rostliny jsou jako mladé kulovité, později se protahují až do válcovitého tvaru a mohou být ve stáří vysoké až 90 cm, v mládí však 15 – 20 cm a 10 – 20 cm v průměru. Barva je zelenošedá, pokryta jemnými bělošedými vločkami. Hnědé přisedlé areoly se nacházejí na vrcholu 4 pravidelných žeber ve svislých řadách, ze kterých nevyrůstají žádné trny. V době od konce zimy do začátku podzimu se objevují krásné zářivě hedvábné světlé žluté květy o šířce 5 cm nebo větší, se žlutým, někdy s oranžovým středem, které se mění na nazelenalý vejčitý plod hojně porostlý trny o průměru 2 - 2,5 cm. Semena jsou tmavě hnědá.

 

Výška rostliny:

Ve stáří vysoké až 90 cm, v mládí však 15 – 20 cm a 10 – 20 cm v průměru.

 

Květ

Světle žlutý se žlutým, někdy s oranžovým středem o šířce 5 cm nebo větší.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 15 °C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -4 °C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30 °C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.