Kaktus Astrophytum senile var. aureum MZ 256 v balení 20 semen Zobrazit větší

Kaktus Astrophytum senile var. aureum MZ 256 v balení 20 semen

K20

Nový produkt

Kaktus Astrophytum senile var. aureum MZ 256 v balení 20 semen

Více informací

32 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Astrophytum senile var. aureum MZ 256 Sierra De La Paila se nachází ve státě Coahuila, v severovýchodní části Mexika, v oblasti pohoří Sierra de la Paila. Značka MZ 626 značí, že jde o typový sběr Milana Zachara z této oblasti. Tento kaktus je oficiálně brán jako synonymum odrůdy Astrophytum capricorne var. aureum, ale z úcty k českému cestovateli Alberto Vojtěchu Fričovi, který jej v roce 1923 popsal, ho uvádíme stále pod tímto jménem. Tyto variety rostou na vápencových kopcích v nadmořské výšce okolo 1 000 m. Jako mladé jsou kulovité, později se protahují až do sloupovitého tvaru o délce 35 – 40 cm a průměru 15 cm. Tmavě zelený kmen je pouze s malým počtem vloček nebo zcela bez vloček. Kruhovité aeroly jsou nejdříve holé, později pokryté chomáčky vlny a nacházejí se ve svislých řadách podél žeber, kterých je obvykle 8. Typické svými dlouhými (až 10 cm), jemnými, do všech stran směřujícími trny, které obaluji tento kaktus tak, že tělo je sotva viditelné a vypadá jako svazek suché trávy. Počet ostnů 16 – 20 (někdy až 30), v barvě světle žluté až zlatožluté, později hnědé a bělavé. V letních měsících se objevují přímo ve středu rostliny krásné žluté květy s červeným středem o šířce 6 - 8 cm, které se mění na načervenalý měkký plod. Semena jsou hnědá, asi 3 mm velká, přilbicovitého tvaru.

 

Výška rostliny

Dosahuje výšky 35 – 40 cm a průměru 15 cm.

 

Květ

Světle žlutý až zlatožlutý, s červeným středem o šířce 6 - 8 cm.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž, v létě nárazovou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na světlém a slunečném místě s teplotami 5 - 12°C. Krátkodobě mrazuvzdorný do -7°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.