Kaktus Coryphantha durangensis Rodeo Nazas v balení 10 semen Zobrazit větší

Kaktus Coryphantha durangensis Rodeo Nazas v balení 10 semen

K30

Nový produkt

Kaktus Coryphantha durangensis Rodeo Nazas v balení  10 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Balení obsahuje 20 semen, které pochází z ručně opylených rostlin, z důvodu zachování čistoty druhu.

 

 

Popis

Kaktus Coryphantha durangensis se vyskytuje na území Mexika, ve státech Durango a Coahuilana. Rostlina, ze které jsou nabízená semena, byla sbírána mezi městy Rodeo a Nazas, ve státě Durango. Rodové jméno Coryphantha je z řeckého koryphe, což znamená temeno nebo vrchol a z enthos tedy květ, vykvétající na vrcholu. Druhové jméno durangensis nese podle mexického státu Durango, kde se naléza. Typické pro rostliny tohoto druhu je to, že jejich vzhled se nepřetržitě mění od semenáče až po vzrostlou rostlinu. Stonek roste zprvu osamoceně, později odnožuje a tvoří shluky, je kulovitého, vejčitého nebo i sloupovitého tvaru o výšce až 15 cm a o průměru 4 – 7 cm, s šedozelenou epidermis. Temeno hojně pokryto vlnou. Žebra zcela rozpadlá do hrbolů, které jsou u báze čtyřhranné, na konci téměř špičaté, axily s bílou vlnou. Otrnění je tvořeno 6 – 20 rozprostřenými a jehlovitými okrajovými trny zbarvenými do bílošedé barvy s délkou do 10 mm. Středové trny nemusí být žádné, ale může být 1, ojediněle až 3 rovné, asi 20 mm dlouhé a černé. Trychtýřovité květy vyrůstají u středu temene, jsou dlouhé cca 30 – 40 mm a zhruba stejně tak i široké, v barvě bílé až nažloutlé. Vnější okvětní lístky z vnějšku s načervenalým až fialovým středním pruhem. Plody zelenavé, s přilnavými zbytky květin, semena ledvinovitá, hnědá, asi 12 mm dlouhá a 8 mm široká.

 

Výška rostliny

2 – 6 cm a o průměru 5 – 9 cm (obvykle 8 cm).

 

Květ

Trychtýřovitý, dlouhý cca 30 – 40 mm a zhruba stejně tak i široký, v barvě bílé až nažloutlé. Vnější okvětní lístky z vnějšku s načervenalým až fialovým středním pruhem.

 

Nároky

Rostlina vyžaduje propustný substrát s dostatkem živin, slunné místo, dobrou drenáž a dostatek místa pro kořen, v létě nárazovou a mírnou zálivku a přihnojování hnojivem s obsahem draslíku. Přezimování je ideální na suchém, světlém a slunečném místě s teplotami okolo 10°C. Krátkodobě v suchu mrazuvzdorný do -10°C.

 

Výsev a klíčení

Semena vyséváme na povrch písčitého substrátu (např. čistý propraný křemičitý písek) Substrát musí být neustále vlhký. Vlhkost zajišťujeme rosením. Klíčíme při teplotě 25 - 30°C pod sklem na světlém místě, ale ne na přímém slunci. Povrch substrátu je vhodné lehce odvětrávat.