SAZENICE " Passiflora quadrangularis - Mučenka obrovská" 1 Sazenice v balení Zobrazit větší

Passiflora quadrangularis - Mučenka obrovská" 5 semen

CH17

Nový produkt

Passiflora quadrangularis - Mučenka obrovská"  5 semen

Více informací

39 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

 

Popis

Passiflora quadrangularis, česky Mučenka obrovská, je původem tropická vytrvalá stálezelená liána z Jižní Ameriky, největší svého druhu, pěstovaná v našich podmínkách jako okrasná, exoticky působící pokojová rostlina s dřevnatějící řídce větvenou lodyhou porostlou středně zelenými hladkými srdčitými, oválnými, nebo zašpičatělými listy a velice nápadnými pravidelnými květy. Plodí velké aromatické a na vitamíny bohaté plody. Zralé plody jsou vhodné k výrobě džusů, šťáv, nebo i k přímé konzumaci.  

 

Výška rostliny

Ve svojí domovině dorůstá rostlina délky 20 až 40 m.

 

Květ 

Passiflora Guadrangularis kvete na jaře a na podzim pravidelnými obřími jemně vonnými květy fialovočervené barvy s bílým středem, vyrůstajícími na konci dlouhých stonků, složenými ze sobě velmi podobných pěti kališních a pěti korunních lístků smetanově bíločervené barvy, nad nimiž je věnec nitkovitých brv fialovo-modro-bílé barvy. Ze středu květu vyrůstají tři blizny a pět tyčinek.

 

Plod

Plodem jsou velké lesklé žlutozelené oválné bobule o délce až 30 cm a šířce cca 15 cm, uvnitř s rosolovitou dužinou.

 

Nároky

Rostlina má ráda slunné stanoviště, hlinitopísčitou půdu, vysokou vlhkost, kterou jí zajistíme rosením a v době růstu vydatnou zálivku. V zimě zaléváme minimálně. V období vegetace je vhodné cca 2 krát měsíčně přihnojit standardním tekutým hnojivem. Rostlině vyhovuje pokojová teplota, která by v zimě neměla klesnout pod 10 °C. V létě je vhodné letnění na slunném místě na zahradě.