Nejprodávanější produkty

Nové Arménská okurka Tortarello Bianco Abruzzese v Balení 10 semen Zobrazit větší

Arménská okurka Tortarello Bianco Abruzzese v Balení 10 semen

Z304

Nový produkt

Arménská okurka Tortarello Bianco Abruzzese v Balení 10 semen

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Arménská okurka (Cucumis melo var. Flexuosusnebo také „divoká okurka“ Tortarello Bianco Abruzzese je hojně plodící rostlina, která snadno a rychle roste. Pochází z Itálie, z městečka Abruzzi a z botanického hlediska je to málo známá a zvláštní odrůda melounu cukrového, který se sklízí ještě v nezralém stavu, kdy chutná a má stejné využití jako okurky. Bílé plody (dlouhé asi 45 - 80 cm) válcovitého tvaru s velmi jemnou slupkou která se nemusí loupat a podélnými rýhami, mají uvnitř menší bílá semínka. Oproti okurkám je Tortarello lépe stravitelné, nikdy nebývá hořké a pokud jej necháte dozrát, připomíná spíše meloun. Je to charakteristické zdravé a chutné jídlo středomořské stravy, vhodné k přímé konzumaci nebo na přípravu různých druhů salátů. Sklízíme v srpnu až září.

 

Nároky

Tortarello je plodina s vysokými nároky na teplo, světlo a vodu. Vyžaduje lehčí záhřevnou humózní půdu bohatou na živiny nejlépe hlinitopísčitou. Vhodné je přihnojení chlévským hnojem. Pro zvýšení teploty půdy, které podpoří růst a vývoj rostliny a též urychlí první sklizeň a výnosy se doporučuje použití černé netkané textilie nebo polyethylenové fólie.

 

Výsev a klíčení

Tortarello se pěstuje ze semen, která vyséváme od března až do dubna, do nádoby s propustným substrátem cca 2 cm pod povrch. Semena klíčí při teplotě okolo 20 - 25 °C. Po vyklíčení a zesílení rostlinek, přesadíme do sadbovačů. Vysévat můžeme přímo ven v červnu až červenci po 2 – 3 semenech, v řádku 50 – 60 cm od sebe, do řádků vzdálených cca 100 cm. Malé sazenice vysazujeme počátkem června do řádků vzdálených rovněž 100 cm.