Černý kořen " Libochovický " 50 semen v balení

S899

Nový produkt

Černý kořen " Libochovický " 50 semen v balení

Více informací

30 Kč

Přidat na seznam přání

Více informací

Popis

Černý kořen Libochovický (Scorzonera hispanica) je vytrvalá rostlina, ale pěstuje se jako dvouletá. Řadíme ji mezi kořenovou zeleninu. Původem je z jižní Evropy a Blízkého Východu. Kořen dlouhý 20 - 30 cm je válcovitý, tupě zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá, mramorovaná. V černém kořenu se nachází vysoký obsah sacharidů a inulinu, proto je vhodný i pro diabetiky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin, tuků, vlákniny. Ze stopových prvků jsou zastoupeny: hořčík, fosfor, železo, vápník, draslík a sodík, z vitamínů obsahuje A, B1, C a E. Působí příznivě na zažívací trakt, pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum. Má velmi jemnou, výbornou nasládlou chuť připomínající vzdáleně kokos nebo loupané mandle. Černý kořen před přípravou zbavíme černého povrchu i latexu, který z něj vytéká, je velice lepkavý, proto se doporučuje oloupat ho po 20 - 25 minutách vaření. Po očištění namočíme celý kořen do okyselené vody, tím se zabrání jeho zhnědnutí. Jíst ho můžete syrový, vařený, zapékaný, smažený nebo obalený jako řízek. Sklízíme od října postupně do jara. Na podzim můžeme vyryté kořeny skladovat po celou zimu založené v písku.

 

Nárok

Rostlina má ráda slunné stanoviště. Vyžaduje hlubokou dobře zpracovanou a propustnou humózní půdu s dostatečnou vlhkostí, dobře zásobenou živinami, ne však čerstvou chlévskou mrvu.

 

Výsev a klíčení

Černý kořen se pěstujeme ze semen. Vyžaduje časný jarní výsev, vyséváme v březnu až začátkem dubna do řádků 30 - 40 cm vzdálených a 3 – 4 cm pod povrch. Po vzejití jednotíme na 10 cm. Spolehlivě přezimuje ve volné půdě. Můžeme vysévat i v srpnu pro sklizeň v příštím roce na podzim, pak je ale nutno vylomit květní stvoly.